
Næringsindhold i græsæg
Når høns får mulighed for at leve frit på friske græsmarker, skaber det en helt anden næringsprofil i æggene sammenlignet med æg fra industrielt håndterede høns.
Videnskabelig dokumenteret forbedret næringsindhold
Flere studier (se links nedenfor) viser en markant anderledes næringsprofil i græsæg ("pastured eggs") sammenlignet med standardæg. Opsummeringen i Mother Earth News opsummerer forskellen:
- 1/3 mindre kolesterol
- 1/4 mindre mættet fedt
- 2/3 mere A vitamin
- 2 gange flere omega-3-fedtsyrer
- 3 gange mere vitamin E
- 7 gange mere betakaroten
Disse forskelle skyldes primært hønsenes naturlige kost. Når de får adgang til frisk græs, urter og insekter, opnår æggene et højere indhold af sunde fedtsyrer, vitaminer og antioxidanter.
Hvad betyder det for dig?
Mere vitamin A, E og betakaroten bidrager til et stærkere immunforsvar og sund hud, mens omega-3-fedtsyrer er vigtige for hjernen, hjertet og den generelle sundhed.
Samtidig reducerer det lavere indhold af kolesterol og mættet fedt de potentielle risici for livsstilssygdomme.
Når du vælger græsæg fra Omfaun ved Dronninglund Slot, vælger du ikke bare bedre dyrevelfærd og bæredygtighed – du vælger også et sundere produkt, der gavner dig og din familie.
Forskellen er til at få øje på
Det er meget tydeligt at se forskellen på græsæg med selv det bedste alternativ fra supermarkedet, som er økologiske æg. Prøv det endelig selv derhjemme - slå et af vores æg ud i en skål sammen med det bedste æg, du kan finde i supermarkedet og se forskellen på farven af blommen og konsistensen af æggehviden.
Forskellen i æggeblommen giver sig selv, men hvis du ser godt efter, kan du se hvor tæt æggehviden lægger sig om æggeblommen sammenlignet med øko-ægget fra supermarkedet, hvor hviden flyder mere ud.
Referencer/links:
- Mother Earth News (opdateret marts 2025): https://www.motherearthnews.com/real-food/free-range-eggs-zmaz07onzgoe/
- "Vitamins A, E and fatty acid composition of the eggs of caged hens and pastured hens" af H.D. Karsten et.al. (Cambridge University Press 2010): https://www.cambridge.org/core/journals/renewable-agriculture-and-food-systems/article/abs/vitamins-ae-and-fatty-acid-composition-of-the-eggs-of-caged-hens-and-pastured-hens/552BA04E5A9E3CD7E49E405B339ECA32#
- "When is an egg not an egg?" af Nate Handley, MD, Sep 2023: https://natehandleymd.com/blog/when-is-an-egg-not-an-egg
Vores løfte
Vores intention er at Omfaun bliver mere end bare et landbrug, For os er Omfaun et løfte om at dyrke med hjertet, leve med bevidsthed og forvalte med ansvar.

Om os
Vi er Thomas og Frederikke. Gift og forældre til fem dejlige børn.
Frederikke er læge og har tre generationer af dygtige landmænd bag sig. Thomas er direktør i et digital bureau og skal et par generationer tilbage før der er nogen, der var landmænd, men hans Mormors far var vist ret dygtig.
Vi tror på, at det er vores ansvar at skabe en bedre fremtid for vores børn, og det starter med at passe godt på vores jord – og vores dyr.
Landbruget kan spille en afgørende rolle for at øge biodiversiteten i vores danske natur, afhjælpe iltsvindet i vores vandløb og fjorde, hjælpe på klimakrisen og forbedre helbredet for os alle sammen.
Det er måske et stort brød at slå op for et nystartet småbrug, men det er nu engang her vi starter i foråret 2025. Men vi er spændte på fremtiden, som kommer til at byde på meget mere.
Vores dyr lever et frit og naturligt liv på græs og får kun økologisk foder. De flyttes til frisk græs min. hver anden dag - tit flere gange om dagen, hvilket sikrer deres trivsel og giver os sunde dyr, sund jord og næringsrige fødevarer.
Vores navn Omfaun består af 3 grundbegreber
-
Omsorg
Peger på den dybe intention om at tage sig af, nære og værne om det der er levende og vigtigt. Omsorg er en praksis, der bygger relationer og heler.
-
Omfavn
At omfavne er at række ud, at tage ind, at beskytte – og samtidig at være åben. Det handler om at inkludere både mennesker, natur og livets cyklus.
-
Fauan
Den romerske gudinde for skovenes og markernes frugtbarhed, sundhed og trivsel. Begrebet bruges i dag som betegnelse for dyreriget.