Økologi

I det regenerative landbrug på Dronninglund Slot lægger vi stor vægt på dyrevelfærd, bæredygtighed og fødevarekvalitet, og der er økologi uden tvivl et stort skridt på vejen. Hvis vi ikke kunne få vores egne æg, ville vi købe økologiske æg i supermarkedet.

Hos os lever vores høns og kyllinger på friske græsmarker, der ikke bliver sprøjtet eller kunstgødet, hvor de har fri adgang til at skrabe i jorden, finde naturlig føde og udleve deres naturlige adfærd. De får udelukkende økologisk foder, men vores æg og kyllinger bærer ikke det økologiske certifikat. Hvorfor?

Den økologiske certificering

Lovgivningen i Danmark er (af gode grunde) lavet til det store landbrug. Den økologiske æggecertificering er skrevet til landbrug med tusindvis af høns i stalde og ikke til regenerative landbrug med høns i mobile hønsehus på friske græsmarker, og derfor ville vi skulle lave en del krumspring for at kunne efterleve lovgivningen.

Den økologiske æggecertificering er en garanti for hvordan foderet er dyrket (økologisk), at hønsene ikke får klippet deres næb (det gør ingen høns i Danmark længere), at de har adgang til udearealer (4 m2 pr. høne) og at flokstørrelserne er på maksimalt 3.000 høns (se L&F's side for mere info).

Så langt er vi med - trods alt. :-) Der, hvor vi ikke er med, er kravet til at gulvet ikke må være trådnet (af hensyn til hønsenes trædepuder) og at 1/3 af indendørsarealet skal være skrabeareal med strå, høvlspåner, sand eller tørv. Vores høns lever deres liv udenfor, og går kun ind for at lægge æg og sove på deres redepinde. Derfor har vi ikke noget indendørs skrabeareal, og bruger trådnet for at hønsenes afføring ryger direkte ned på græsmarkerne, så de ikke skal gå i deres egen afføring + det gør vores liv lettere som landmand & -kvinde.

Der er landbrug som bygger en 1. sal i deres mobile hønsehus, hvor hønsene kan gå op og skrabe - de bruger det bare ikke, for de vil selvfølgelig meget hellere ud i det friske græs og finde insekter, urter og grave støvbade. Men så kunne man blive økologisk certificeret.

På flere områder mener vi dog også at vi gør langt mere end den økologiske certificering. I økologien er det et krav at hønsenes hønsegård får 60 dages hvile på et år for at vegetationen kan komme sig. Det er fordi hønsene skraber et areal fuldstændig dødt lynhurtigt - så er der nærmest kun bar jord tilbage.

Når hønsene flyttes hver 2. dag, kommer vi tidligst tilbage til samme areal tidligst 30 dage senere. Dvs. hønsene maksimalt er på samme område 14 dage om året, hvilket giver jorden 351 dages ro til at komme sig og regenerere. Det er godt for livet under og over jorden, og øger biodiversiteten.

Certificeringen er selvfølgelig med til at sikre at du som forbruger er garanteret en kvalitet som er statskontrolleret. Når vi ikke kan tilbyde det, må vi tilbyde transparens i stedet og du er altid velkommen til at se til hønsene på engene rundt om Dronninglund Slot eller få en rundtur på vores åbningsdage. Så kan du med egne øjne se hvordan hønsenes liv egentlig er.

At vi kun bruger økologisk foder kan vi bevise ved at dele de fakturaer, vi får fra DLG og Danish Agro ift. vores foderindkøb - sig til, hvis du er nysgerrig på det. 

Vi tror på at vi på denne måde sikrer æg af højeste kvalitet, som samtidig forbedrer biodiversitet, jordfertilitet, klima, hønselivene og os, der spiser æggene.

Vores løfte

Vores intention er at Omfaun bliver mere end bare et landbrug, For os er Omfaun et løfte om at dyrke med hjertet, leve med bevidsthed og forvalte med ansvar.

Om os

Vi er Thomas og Frederikke. Gift og forældre til fem dejlige børn.

Frederikke er læge og har tre generationer af dygtige landmænd bag sig. Thomas er direktør i et digital bureau og skal et par generationer tilbage før der er nogen, der var landmænd, men hans Mormors far var vist ret dygtig.

Vi tror på, at det er vores ansvar at skabe en bedre fremtid for vores børn, og det starter med at passe godt på vores jord – og vores dyr.

Landbruget kan spille en afgørende rolle for at øge biodiversiteten i vores danske natur, afhjælpe iltsvindet i vores vandløb og fjorde, hjælpe på klimakrisen og forbedre helbredet for os alle sammen.

Det er måske et stort brød at slå op for et nystartet småbrug, men det er nu engang her vi starter i foråret 2025. Men vi er spændte på fremtiden, som kommer til at byde på meget mere.

Vores dyr lever et frit og naturligt liv på græs og får kun økologisk foder. De flyttes til frisk græs min. hver anden dag - tit flere gange om dagen, hvilket sikrer deres trivsel og giver os sunde dyr, sund jord og næringsrige fødevarer.

  • Omsorg

    Peger på den dybe intention om at tage sig af, nære og værne om det der er levende og vigtigt. Omsorg er en praksis, der bygger relationer og heler.

  • Omfavn

    At omfavne er at række ud, at tage ind, at beskytte – og samtidig at være åben. Det handler om at inkludere både mennesker, natur og livets cyklus.

  • Fauan

    Den romerske gudinde for skovenes og markernes frugtbarhed, sundhed og trivsel. Begrebet bruges i dag som betegnelse for dyreriget.